Beschrijving GR10 in de Ariege

De Franse Pyreneeën zijn ongeveer 430 kilometer breed en bestaan uit de Pyrenees-Atlantiques, de Pyrenees Centrales, de Ariege en de Pyrenees Orientales.

GR10 atlantic

Uitzicht op de zee bij Hendaye

De Pyrenees-Atlantiques bestaan uit het Pays Basque, en de Bearn. Het stuk GR10 wat hier doorheenloopt is ca. 260 kilometer en begint in Hendaye en eindigt in Arrens.
Het deel GR10 wat door de Pyrenees Centrales (Hautes Pyrenees en, Haut Garonne) loopt begint in Arrens en eindigt in Fos. Het trajekt is ongeveer 220 kilometer lang.
De Ariege behoort tot het domein van de Bergtoppers en de GR10 start in Fos en eindigt in Merens Les Vals. Het trajekt is ongeveer 225 kilometer lang.
Vanaf 2007 bieden we ondersteuning van Melles tot aan Goulier. Je kunt hierbij denken aan bagagevervoer gecombineerd met het regelen van accommodaties. Tevens bieden we 2 GR10 trektochten aan, de Tour de Pays Foix en de Tour de Couserans, waarbij we het bagagevervoer verzorgen en de accommodaties vastleggen. Tevens lopen we ieder jaar het GR10 stuk van Luchon naar Merens les Vals om te checken of er iets veranderd is.

Het laatste stuk, de Pyrenees Orientales, grenst aan de Middellandse zee en het GR10 traject is ca. 210 kilometer lang. Je start in Merens les Vals en je eindigt in Banyuls sur Mer.

Hieronder een beschrijving van de etappes zoals je ze zou kunnen lopen. We beginnen in het westen en lopen naar het oosten. Uiteraard mag iedereen gebruik maken van de beschrijvingen, maar je kunt je reis plannen in samenwerking met Bergtoppers.

Ariege

Dit is gelopen vanaf 2002 t/m 2017

Van Fos (544 meter) naar Refuge de l’Etang d’Araing (1950 meter)

GR10 Melles

Melles

Het eerste stuk van Fos naar Melles (719 meter) heb ik overgeslagen. Ik ben begonnen bij de Auberge in Melles. Melles is Ariege en Fos is nog Haut Garonne. Vandaar loop je via een verharde weg door het leuke dorpje heen, matig klimmend, naar boven. Na ongeveer een uur lopen verlaat je de weg en passeer je een gite de France. Je loopt nu via een onverharde weg en het stijgingspercentage gaat wat toenemen.
Via een pad door het bos kom je uit bij een cabane waar je even kunt bijkomen. Er is geen water, maar je kunt wel lekker zitten. De GR10 is hier voldoende aangegeven en via vlonders steek je wat drassige stukken over.
Na een paar uur klimmen bereik je de Col d’Aueran (2170 meter). Dit is het hoogste punt van deze etappe. Vanaf hier is het nog een half uurtje lopen naar de Refuge de l’Etang d’Araing.
De refuge ligt aan een stuwmeer, waar je kunt eten, drinken en slapen.

** De etappe van Fos naar de refuge duurt ongeveer 7 uur **

Van Refuge de l’Etang d’Araing (1950 meter) naar Gite d’Eylie en Haut (990 meter)

Vanaf de refuge ga je eerst een stukje naar beneden langs het stuwmeer. Aan de andere kant van het meer staat een ruime hut met 2 verdiepingen.

GR10 mining

restanten boven eylie

Vanaf hier ga je weer klimmen naar de Serre d’Araing (2221 meter). Je ziet hier veel resten van hout transporten. Vanaf dit punt gaan we weer dalen. We passeren de mijngebouwen die niet meer gebruikt worden. Dit is een ideale plek voor een heerlijke lunch. Er is hier ook water.
Vanaf hier is het nog even dalen waarna we de gite bereiken.
In de gite kun je zelf koken, of je kunt eten bij de huttenwaard.
Dit is een eenvoudig dagje, eigenlijk een soort rustdag!

** De etappe van de refuge naar de gite duurt ongeveer 4 uur**

Van Gite d’Eylie en Haut(990 meter) naar parkeerplaats bij de Riberot (925 meter)

Ariege

Vanaf gite Eylie naar auberge la maison du Valier

‘s-Morgens na het vroege ontbijt ga ik weer op pad.
Vandaag wordt een lange dag.

Ik begin met een redelijk steile klim naar de eerste kam. Daarna ga je een stukje door het bos. Na een paar uur klimmen komen je uit bij de col de l’arech (1802 meter). Het laatste klimmetje gaat over gras.
Je vervolgt de GR10 door richting een cabane te lopen. Deze cabane is prive bezit en helaas dicht. Dit kom je regelmatig tegen tijdens het wandelen op de GR10, veel prive cabanes die gesloten zijn.
Na de col ga je weer dalen. Tijdens de afdaling zijn er voldoende plekken waar je water kunnen vinden. Na ongeveer 5 uur lopen kom je bij een riviertje uit waar ik ben gaan lunchen. Je zit nu op ongeveer 1010 meter. Het eerste deel voor vandaag zit erop.

** De etappe van de gite Eylie naar de parkeerplaats Pucelle duurt ca. 6 uur **

Na de lunch gaan ik weer op pad. De GR10 begint meteen pittig te klimmen, maar gelukkig is de weg goed gemarkeerd. Na ongeveer 2,5 uur klimmen bereiken je het hoogste punt (1821 meter) van het tweede deel van de dag. Op de top staat een cabane voor de herder. Hier neem ik een kleine pauze waarna de afdaling gaat beginnen.

De afdaling is gelukkig goed te doen en na een paar uur dalen bereik je de rivier de Riberot.

 

GR10 riberot

vallee de riberot

Dit is het eindpunt van deze dag.
Het blijft toch wel een hele mooie plek, hoe vaak ik er ook kom. Ireen en de kinderen staan me hier al op te wachten. Een wijntje en het schitterende uitzicht dringt de vermoeidheid al snel naar de achtergrond.

** De etappe van de P Pucelle naar de P bij de Riberot duurt ongeveer 5 uur **

Van de Riberot (925 meter)naar de Bergtoppers (1100 meter)

Vanaf de Riberot begin je rustig met een wandeling stroomopwaarts. Na enige tijd verlaat je de Riberot en begin je met klimmen tot Cap de Lauses (1892 meter). Onderweg is er voldoende water, er is zelfs een mooie plek om even af te koelen….

GR10 ayes

etang dáyes

Vanaf de Cap is het nog anderhalf uur lopen naar het Etang d’Ayes (1700 meter). Dit is een schitterend meer, waar je uitstekend kunt lunchen en uiteraard een duik kunt nemen.

Na de lunch daal je af tot de Col de la Core (1395 meter). Ook dit is weer een heel mooi stukje. Afhankelijk van de jaargetijde kun je onderweg veel frambozen en bramen tegen komen. Misschien zelfs wel een Isards. Na de Col de la Core ga je verder naar beneden naar de cabane/gite van de Bergtoppers.

** De etappe van de Riberot naar de Bergtoppers duurt ongeveer 7 uur **

Van bergtoppers (1100 meter) naar Seix (500 meter)

Dit is voor de verandering een hele makkelijke dag. Je kunt lekker blijven lummelen bij ons of op tijd starten om Seix te gaan verkennen. Via de GR10 daal je af naar de gite van Esbints. Van daar kun je via de weg verder naar Seix. Je kunt ook de GR10 volgen en nog een leuke heuvel beklimmen (ca 3 uur extra) of anders in 2 uur Seix bereiken. In Seix is een auberge, een restaurant, een bakker, 2 slagers, 2 supermarkten, een bloemen winkel een wijn winkieltje en je kunt er geld uit de muur trekken. Kortom een ideale plek voor een langere stop.

** De etappe van Bergtoppers naar Seix duurt ongeveer 2 uur **

Van Seix (500 meter)naar Couflens (700 meter)

GR10 Aula

refuge dáula

Vanaf Seix loop je langs de Salat, stroomopwaarts, naar Moulin Lauga, waar je de asfaltweg verlaat en verder gaat via een onverharde weg. Je volgt nu de rivier de Estours. Op zowel de Salat als de Estours kan gekayakt worden. Zodra je bij een electriciteitshuisje van het EDF bent kom je weer op een echt pad. Je vervolgt de GR10 door het bos met af en toe een blik op de heftige Estours. Na een paar uurtjes lopen kom je bij een plek met een mooie waterval. Sommige wandelaars noemen dit het paradijs. Even later bereik je Refuge d’Aula waar je kunt overnachten.
Vanaf de refuge klimmen je naar de Col de Pause toe. Je kunt een kleine stop bij een mooi meer. Hierna daal je weer af naar Couflens. In Couflens zijn helaas geen winkeltjes maar je kunt er even pauzeren voordat je met de klim begint.

** De etappe van Seix naar Couflens duurt ongeveer 8 uur **

Van Couflens (700 meter) naar St.Lizier d’Ustou of Bidous (750 meter)

Vanaf Couflens ga je weer stijgen via de gite Rouze naar de col de la serre du Clot (1546 meter). Hier heb je een schiterend uitzicht naar beide kanten (vallei van de salat en de valei van de alet.). Een mooie plek om te lunchen.
Vervolgens daalen je af naar St. Lizier d’Ustou waar je een duik kunt nemen in het zwembad en inkopen kunnen doen.
Hier vind je ook de gite. Je kunt er zelf koken of mee-eten.

** De etappe van Couflens naar Ustou/Bidous duurt ongeveer 5 uur **

Van Bidous (750 meter) naar Aulus les Bains (750 meter)

GR10 na Bidous

GR10 Bidous – Aulus les Bains

Na het ontbijt in de gite ga je weer op weg. Je begint uiteraard met een stukje klimmen naar uiteindelijk de Col d’Escots (1618 meter).

Onderweg hebben je uitzicht op het skigebied Guzet neige. Het gebied waar in de winter geskied en gelanglauft kan worden. Vanaf hier is ook weer een mooi uitzicht op het Etang d’Alet.

Onder andere dit meer voorziet de rivier d’Alet van water. Vooral in het voorjaar kan er goed gevaren worden.
Vervolgens daal je af naar Aulus via een mooi pad waarbij je onderweg een aantal watervallen zult zien.

Aulus is een redelijk plaatsje met een leuk cafeetje en meerdere (sjieke)hotel/restaurants. Tevens kun je hier inkopen doen. Je vindt er ook een VVV, een postkantoor een supermarkt en een zwembad en 2 gites. Helaas kun je hier niet pinnen.

** De etappe van Bidous naar Aulus les Bains duurt ongeveer 6 uur **

Van Aulus les Bains (750 meter) naar Mounicou (1087 meter)

Vanaf de gite klim je naar refuge de Bassies (1655 meter) om een heerlijk kopje koffie te drinken. Ook dit is weer een mooie tocht, met ruige stukken.
De GR10 gaat via Port de Saleix (1794 meter),waar je ook kunt afbuigen naar Vicdessos. Vicdessos is een redelijke plaats waar je gemakkelijk met de auto kunt komen. Je kunt hier ook weer inkopen doen, er is een hotel en er zijn meerdere restaurants.
We doen dit echter niet, maar je loopt door naar de refuge.
Na de refuge loop je een tijdje op dezelfde hoogte richting Mounicou. Vandaag heb je een mooi uitzicht op de Pic de Montcalm (3078 meter). Dit is 1 van de hoogste toppen in de Ariege.
Op het einde van deze lange dag kom je uit in Mounicou. Een dorpje waar je geen inkopen kunt doen. Je kunt echter wel eten en drinken in de gite indien gewenst.

** De etappe van Aulus naar Mounicou duurt ongeveer 9 uur **

Van Mounicou (1087 meter) naar Goulier (1110 meter)

Het hoogste punt van vandaag is de Barrage de l’Etang d’Izourt (1647 meter). Het is een mooi meer waar je een verkoelende duik kunt nemen, indien het erg warm is.
Dit meer bereiken je ongeveer na een uur of 6 lopen. Dus als je vroeg weg gaat kan je hier lunchen.

Vanaf Mounicou klimmen je naar een refuge op 1600 meter, waarna je gaat afdalen. Vervolgens klim je naar het meer.
Na het meer is het nog een kleine 3 uur dalen naar Goulier.

Ook dit is een klein plaatsje waar je geen inkopen kunt doen, maar er is wel een leuke, gezellige gite waar je een heerlijk biertje of wijntje kunt drinken bij het eten.
Vanaf Goulier kan je naar Auzat lopen en vandaar met de bus naar Tarascon. Vanaf Tarascon kun je naar Foix, Toulouse en zelfs naar Barcelona.

** De etappe van Mounicou naar Goulier duurt ongeveer 9 uur **

Van Goulier (1110 meter) naar Siguer (740 meter)

GR10 siguer

markering naar Siguer

Via een eenvoudige klim door het bos, bereiken je de Col de Lercoul op 1549 meter. Hierna daal je weer af naar Siguer op 740 meter.
In Siguer is een soort hut waar je kunt overnachten, indien er nog plaats is….. Inkopen kan je hier niet, er is wel een postkantoor en een busverbinding naar Tarascon en Vicdessos.

** De etappe van Goulier naar Siguer duurt ongeveer 5 uur **

Van Siguer (740 meter) naar Col de Sirmont (1693 meter)

 

GR10 Siguer

Uitzicht van Siguer

Vanaf Siguer begin je met een aardig klimmetje en je komt terecht in het dorpje: Gesties, op 950 meter hoogte.
Na een mooie klim door het bos bereik je vervolgens de Col de Gamel. Vanaf hier ga je door naar een mooi punt met een schitterend uitzicht op Siguer (zie foto).

Vanaf hier gaat het pittig naar boven en vervolg je via de Cretes de GR10. Het is een aardig, met gras begroeid pad.
Na een paar uur lopen bereiken je de Col du Sasc op 1798 meter. Beneden aan een onverharde weg zie je een cabane die nog gebruikt wordt door de herders.

** De etappe van Siguer naar Col du Sasc duurt ongeveer 5 uur **

Vanaf hier vervolg je de GR10 die met stokken is aangegeven. Niet altijd even duidelijk maar het is wel te doen. Je daalt af naar refuge de Balledreyt. De refuge is slecht onderhouden en helaas ongeschikt om te overnachten. Als je doorloopt kom je mooie plekken tegen om je tent neer te zetten.
Als je nog energie over hebt kun je nog een stevig klimmetje maken door het bos. Je komt dan uit bij de Col de Sirmont op 1693 meter. Hier zijn genoeg vlakke plekken, er is echter geen water.

De dag van Siguer naar Col de Sirmont duurt ongeveer 7 uur.

Van Col de Sirmont (1693 meter) naar Plateau de Beille (1939 meter)

 

gr10 plateau la beille

restaurant bij plateau la beille

Vandaag is een korte wandeldag, dus je kunt zelfs uitslapen.
Je passeert nog een paar mooie campeerplekken met water, maar je vervolgt de afdaling.
Na een paar uur dalen komen je uit bij Cabane Clarens. Het is mogelijk om hier met een paar mensen te slapen, maar de hut heeft betere tijden gekend. Vlak voor de hut is er volop water.
Je vervolgt de pittige klim over de rotsen en door het bos.
Na een uurtje klimmen heb je weer uitzicht. Links zie je een stuwdam en ook de weg lopen die je voor de hut gepasseerd hebben.
Na enige tijd komen we bij een hut op 1695 meter (Artaran). Deze hut bestaat uit 2 delen, een deel voor de herder en een ander deel waar eventueel 3 mensen zouden kunnen slapen.
Vanaf hier vervolg je de langlaufpiste en bereik je een skistation met restaurant (1817 meter).
Hier kun je lekker bijkomen en een mooi plek zoeken voor de tent.
‘s-Avonds zou je hier kunnen eten…..

De dag van Col de Sirmont naar Plateau de Beille duurt ongeveer 5 uur.

** De etappe van Col du Sasc naar Plateau de Beille duurt ongeveer 7 uur **

Van Plateau de Beille (1939 meter) naar Refuge du Ruhle (2185 meter)

Vanaf Plateau de Beille is het ongeveer 5 uur lopen naar Refuge du Ruhle. De GR10 is hier veranderd zodat de nieuwe Refuge wordt aangedaan.
Vandaag is een mooie wandeldag met in het begin redelijk eenvoudig lopen over het gras, maar op het eind van de dag loop je weer via de Cretes, maar dat zijn dan de echte….
Dus via de rotsen met handen en voeten af en toe. Voor iedereen te doen, als je maar geen hoogtevrees hebt. Ook vandaag heb je weer de hele dag de tijd.
Wellicht dat je vandaag verschillende soorten gieren zal zien.

De refuge waar je overnacht is een moderne hut waar niet gebeld kan worden.

** De etappe van plateau la Beille naar refuga de Ruhle duurt ongeveer 5 uur **

GR10 Ruhle

Uitzicht refuge Ruhle

Van Refuge du Ruhle (2185 meter) naar Merens-les-Vals (1050 meter)

GR10 Merens

meer voor de afdaling naar Merens

Hopelijk na een goede nachtrust, neem je een lekker ontbijt.
Uiteraard beginnen je weer met een stevige klim, maar het uitzicht is zeker de moeite en de inspanning waard. Je komt zelfs kleine meertjes tegen.
Het hoogste punt is de Crete de la Lhasse op 2439 meter. Het klimmen gaat hier weer met handen en voeten…… Na ongeveer 3 uur lopen bereiken je het meer van de foto. Dit is echt een hele mooie plek, waar je ook uitgebreid kunt lunchen.
Vanaf hier is het een gemakkelijke afdaling naar Merens.

GR10 kamperen

koken tijdens kamperen

Merens Les Vals is de laatste etappe van de GR10 in de Ariege. Hier is een camping en een gite. Er stopt ook een trein waarmee je onder meer naar Foix, Toulouse en Barcelona kunt.

** De etappe van Refuge de Ruhle naar Merens les Vals duurt ongeveer 5 uur **