GR10 week 3 bergwandelen in de centrale Pyreneeën

Van Gabas naar Bareges in 2022

De GR10 week 3 begint in de Bearn (Pyrenees Atlantique) en eindigt in de Haut Pyrenees (Pyrenees Centrales). Deze week bestaat uit echte Pyreneeën etappes met veel hoogteverschil. Je maakt de spectaculaire lus naar refuge de Baysellance en de Gavarnie om terug te gaan naar Luz. Deze week kom je op het hoogste punt van de GR10, meer dan 2700 meter. Je kunt zelfs de Petit Vignemale beklimmen boven de 3000 meter. Hoogtepunten zijn de plaatsen Cauteret, Luz St. Sauveur en ook de Cirque de Gavarnie.

GR10 week 3 Gavarnie

Cirque de Gavarnie

Zaterdag 20 augustus kom je aan in Gabas waar je overnacht in een chambre d’hote op basis van half pension.
Vanuit Nederland kun je met de bus naar Bordeaux (met Eurolines),met de trein, of met het vliegtuig.
De KLM en Air France vliegen van Amsterdam naar Toulouse voor ca. 210 euro. (excl. ruimbagage)
De trein van Toulouse naar Pau kost ca. 20 euro en duurt gemiddeld 2h30.
Kijk voor meer info bij “hoe te reizen“.

Zondag 21 augustus, na het ontbijt  start de wandeling vanuit de chambre d’hote. Je loopt vandaag naar het ski-oord Gourette waar in 2016 nog de koninginnenrit van de Vuelta was.
Je overnacht in de refuge van de Caf op basis van half pension. De route is ca 9 uur, ruim 1400 meter klimmen en 1100 meter dalen. Best pittig voor de eerste dag.

Maandag 22 augustus, na het ontbijt in de refuge ga je op weg. Vandaag verlaat je de Pyrenees Atlantiques en kom je in de Haut Pyrenees. De route is ca. 7 uur, 1000 meter hoogteverschil en je eindigt in de gite les Viellettes waar je overnacht op basis van half pension. Hier vind je de bagage weer terug.

Dinsdag 23 augustus, na het ontbijt op weg. Vandaag staat er ook weer een pittige dag op het programma, Ruim 8 uur lopen met 1100 meter klimmen en 1300 meter dalen. Na ca. 5 uur lopen kom je bij refuge Illheou. Een mooie plek om te lunchen, hier kunnen wat dagjesmensen zijn. Je overnacht in Cauteret in een mooie vriendelijke gite op basis van logies en ontbijt. Je kunt hier ook dineren.

Woensdag 24 augustus, vandaag kom je op het hoogste punt van de GR10, namelijk 2734 meter. Ook dit is weer een uitdagende dag, ca 1700 meter klimmen en 100 meter dalen. Je loopt naar de refuge de Baysellanse op ruim 2600 meter waar je overnacht op basis va half pension. Er zijn wel mogelijkheden om de route iets in te korten.

Donderdag 25 augustus, na een vroeg ontbijt kun je zonder rugzak de Petit Vignemale beklimmen. Je komt dan op 3032 meter, ook weer een hoogste punt. Je hebt hier een heel mooi uitzicht op de gletsjers van de Centrale Pyreneeën.
Vervolgens pak je de GR10 weer op en daal je a naar de Gavarnie. Je overnacht in een mooie gite op basis van half pension.

Vrijdag 26 augustus, na het ontbijt op weg voor een lange etappe. De route is ca. 7h40, 900 meter hoogteverschil en je eindigt in Luz Saint Sauveur. Deze nacht slapen we in een gite op basis van logies en ontbijt.

Zaterdag 27 augustus, na het ontbijt wordt je naar Bareges gebracht. Van hier loop je weer terug naar Luz. De route is ca. 5 uur, 700 meter hoogteverschil en je eindigt weer in Luz waar je de laatste nacht doorbrengt op basis van Logies en ontbijt. Deze avond komt er ook een nieuwe groep voor de volgende week.

Zondag 28 augustus na het ontbijt kun je vanuit Luz naar vrijwel alle bestemmingen reizen.
Of je hebt al 2 weken geboekt en dan kun je nog een weekje vooruit.
De KLM/Air France en misschien ook Easyjet vliegt van Toulouse naar Amsterdam.
De trein van Toulouse naar Pau kost ca. 20 euro en duurt gemiddeld 2h30.

Algemeen

Er zijn 5 overnachtingen op basis van half pension (ontbijt en avondeten) en 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt. Je moet dus 3 keer uit eten…..
Er zijn 7 wandeldagen in deze week waarvoor een lunch nodig is.

Een overnachting op basis van ½ pension is met ontbijt en avondeten.
Een overnachting op basis van logies is zonder ontbijt en avondeten.
Bij sommige accommodaties kun je ook veganistisch eten, vegetarisch eten is vaak geen probleem.
Dit moet echter wel van tevoren doorgegeven worden aan Bergtoppers.

Boeken

Zijn er nog vragen/opmerkingen, stuur ons een mail!
Wil je boeken, vul dan het boekingsformulier in.
Wil je samen met iemand deze derde week van de GR10 lopen met/zonder bagagevervoer, stuur ons dan een mail!

Lees ook de ervaringen van Peter.