Fauna in de Pyreneeen

Tijdens wandelingen en een vakantie in de Pyreneeen kan men veel verschillende fauna tegenkomen. In de beboste gebieden leeft een verscheidenheid aan wilde dieren. De dierenwereld in de Pyreneeen is zelfs zo gevarieerd dat bijna de helft van alle diersoorten in heel Europa hier voorkomen. Onder andere wilde zwijnen, vossen, dassen, reeen, wilde katten en andere kleinere zoogdieren zijn hier te spotten. Vooral wilde zwijnen zijn in grote aantallen aanwezig, dit sluwe dier gaat echter vooral s’nachts op pad waardoor het moeilijker word het te zien.

Een groot aantal diersoorten zijn endemisch, wat betekent dat hier nog maar enkele van voor komen, zoals de Isard (Pyreneese gems). Isards zijn schuwe dieren die snel vluchten. Toch zijn deze dieren vaak goed te zien omdat ze in de zomer in de open bergweiden leven.

De Pyreneese fauna zijn alle aangepast aan het de zware voorwaarden die het hooggebergte stellen. Gure, harde winden, ijskoude temperaturen en voedselschaarste komen allemaal voor. Zo zorgen de bruine beer en het everzwijn voor een goede vetlaag voordat de winter begint. De marmot houdt een winterslaap en vele zoogdieren in de Pyreneeen beschikken over extra bloedlichaampjes en grotere longen.

De lammergier

 • lammergier pyreneeen
  lammergier

Ook voor de echte vogelliefhebbers zijn de Pyreneeen een waar paradijs. Jagende adelaars, lammergieren, en de bonte specht zijn te zien.
Maar ook bijzondere fauna zoals de genekat, de lynx en de pyreneese bruinbeer zijn te bewonderen in de prachtige hooggebergte.

De gouden adelaar en de buizerd

 • fauna pyreneeen
  gouden adelaar

In en rond het water vind men dieren als de beeksalamander, de otter, de pyreneese desman, regenboogforel en zalm. Andere dieren die men ongetwijfeld tegenkomt zijn vele soorten hagedissen, kevers, libellen, sprinkhanen en vlinders.

Iets kleiner

 • fauna pyreneeen
  koolmees

 De Egyptische gier

faune pyreneeen

Egyptische gier

De vale gier

 • fauna pyreneeen
  vale gier

 De Isard, de salamander en …..

 • fauna pyreneeen
  isard

De foto’s zijn genomen door Dave Watts, een Australische wildlife fotograaf, in het domein van de Bergtoppers. Hij voedt de vogels regelmatig vanuit een schuilplaats. Hierdoor kan hij van deze mooie foto’s nemen.