Overige informatie Couserans in 2023

Streekinformatie

Midden in de Franse Ariège, tegen de grens van Spanje bevindt zich één van de meest ongerepte wandelgebieden van Europa. Er leven hier zelfs nog enkele bruine beren.
De natuur is erg belangrijk voor de Ariège en erg interessant voor natuurliefhebbers. Neems eens een kijkje bij de flora en de fauna, of bekijk het volgende filmpje:


Het Mont Valier massief is een van de grootste reservaten van de Franse Pyreneeën waarin ca. 900 Isards (Pyreneese gems) leven. In de hele Pyreneeen zijn er ca 50.000 waarvan 24.000 aan de Franse kant. Er zijn weer ca 40 bruine beren.
In het Mont Valier massief bevindt zich ook een grote Franse berghut waar je via een wandeling van ca. 4 uur kunt komen.
De Pont Valier is 1 van de hoogste toppen in de Couserans (2838 meter) die je zeker moet beklimmen!

Het domein van de Bergtoppers strekt zich uit van Melles tot aan Siguer waarbij we ons concentreren op de vallei van de Garbet, met als grote plaats Aulus les Bains; de valei van de Alet, met de plaatsen rond Ustou; de valei van de Salat met de plaatsen Salau, Couflens en Seix en de vallei van de Lez met de plaatsen Eylie, Sentein en Castillion.

De GR10 en de Haute route Pyrenées gaan dwars door dit deel van de Pyreneeën, welke we kunnen belopen. Indien je gaat bergwandelen let dan altijd op het weer.
Er zijn leuke dorpjes in de buurt zoals Seix, Oust of iets groters St Girons en St Lizier. Ieder dorp heeft wel iets bijzonders: een leuke Romaanse kerk, of een leuke markt.
Toulouse ligt op 130 kilometer afstand en Foix op ca. 60 km.

Een groot deel van de bevolking leeft nog van de landbouw en de veeteelt, het is derhalve een van de meest dunbevolkte gebieden van Frankrijk. Kaas wordt in meerdere dorpjes gemaakt en het is mogelijk een bezoek te brengen aan een kaasmakerij.
Naast wandelen is het ook mogelijk om andere activiteiten te doen zoals mountainbike, kajakken / raften, parapanten, canyoningen. Kortom voor ieder wat wils. Wil je weten waar je kunt slapen, of hoe je naar Seix kunt reizen?
Kijk ook eens naar de volgende link om een idee te krijgen wat je tijdens het wandelen tegen kan komen.

Mocht je na een bezoekje aan de Ariege zo verliefd geworden zijn, dat je er wel zou willen wonen, kijk dan eens bij de Franse makelaar Charvy.


Activiteiten

In de zomer is er elk weekend wel een feest in één van de dorpen. Er kan altijd tegen een schappelijke prijs meegegeten worden. Vaak worden er jeu de boule wedstrijden gehouden, met hele varkens als hoofdprijs.

Begin juni is de transhumance. Koeien, paarden en schapen trekken dan met herders de bergen in. Het is mogelijk om met de herders en hun vee mee te lopen. In verschillende dorpen wordt er gefeest. De transhumance is verspreid over verschillende dorpen en data, zie de kalender.

Op donderdag 6 juli start er een Touretape in Tarbes en finisht in Cauteret, daarna worden de Pyreneeen verlaten. Zie verder de website van de Tour de France.

Op de eerste zondag van augustus vindt de Pujade weer plaats. Hierbij komen mensen samen bij Port Salau om samen te lunchen en te feesten.

Andere activiteiten
Een halve dag kayakken/raften kost ca. 40 euro pp.
Een halve dag canyoningen kost ca. 60 euro pp.
Een bezoek aan een kaasboer is ca. 15 euro pp.