Tour de Katharen

Tour de Katharen

Peter, Anita en Peter

De tour de katharen, Sentier Cathare of chemins de Cathares begint in Port-la-Nouvelle en eindigt in Foix. Deze tour kun je in ca. 12 dagen lopen. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Hotels, chambre d’hotes, auberge, gite of op een camping.

Peter, Anita en Peter kozen in 2015 voor het 2e deel van de tour de katharen. Samen met Bergtoppers werd het volgende programma samengesteld:

Tour de Katharen deel 2

Van Quillan naar Foix, uitgevoerd in 2015

  • Dag 1: aankomst in Quillan en overnachten in het hotel op basis van logies en ontbijt
  • Dag 2: wandeling naar Puivert en overnachten in de gite op basis van half pension
  • Dag 3: wandeling naar Espezel en overnachten in de gite op basis van half pension
  • Dag 4: wandeling naar Comus en overnachten in de gite op basis van half pension
  • Dag 5: wandeling naar Montsegur en overnachten in de gite op basis van half pension
  • Dag 6: wandeling naar Rooquefixade en overnachten in de gite op basis van half pension
  • Dag 7: wandeling naar Foix en overnachten in het hotel op basis van logies en ontbijt

Iedere dag werd hun bagage vervoerd en als extra service werden ze vanuit Foix naar het beginpunt van de wandeling gebracht (Quillan).

De prijs voor dit programma is ca. 1800 euro (3 personen).

Wil je Boeken stuur ons een email.

Hieronder een verslag van het programma zoals Peter, Anita en Peter dit in september/oktober hebben gelopen.

Tour de Katharen in 2015

Tour de katharen

Peter

Mijn broer, mijn wandelmaatje en ik hebben  het plan opgevat om enkele dagen samen te wandelen. Waar,wanneer en hoe werd gedurende het jaar vanzelf helder en uiteindelijk komen we uit bij een lange afstand route die van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee loopt. De Katharenroute genaamd. We vertrekken eind September 2015.

Al snel komt Peter uit bij Bergtoppers. Hij onderhoudt regelmatig mailcontact met Roelof. “Bergtoppers” regelt voor ons het bagagevervoer en een transfer vanuit Foix naar het beginpunt van de route.(we parkeren in Foix de auto ) Roelof regelt zelfs voor de 1e dag lunch en regelt de overnachtingen. Alles is prima verzorgd en we zijn blij met hem als aanspreekpunt. Ook de verschillende gites zijn gastvrij, schoon, bijzonder en zeer vriendelijk! Het diner is uitgebreid en lekker. Het ontbijt stevig. Wanneer je aankomt bij het logeeradres lees je soms op een briefje of bordje dat de gastvrouw rond 16.00u aanwezig zal zijn en dat je in de tussentijd thee,koffie of iets uit de koelkast kunt nemen! Daarna worden de kamers aangewezen. Vaak met 1 persoons (stapel) bedden. 2 of meerdere bedden op een kamer. Ook het sanitair is prima. We zijn dan ook zo tevreden dat we voor volgend jaar opnieuw bij de Bergtoppers willen boeken!

We kiezen voor de gematigde route van Quillan naar Foix. Hier gaan we 6 dagen over doen. Elke dag is het gemiddeld 20 km. Soms meer soms iets minder. Met 500 tot 700 hoogtemeters is dat prima te doen. De paden zijn geweldig goed onderhouden en prima aangegeven. Stevige schoenen zijn voldoende. De route is rustig in deze tijd van het jaar. Af en toe ontmoeten we andere wandelaars. Ook zijn er groepen fietsers die hun verhalen vertellen tijdens het gezamelijke avondeten. Over het algemeen hebben we prachtig weer en genieten we van het wandelen  en de prachtige omgeving. Ook de bevolking is behulpzaam en heel vriendelijk! Gelukkig ontmoetten we geen al te waakse honden ! In dit gebied komen  beren voor dus het vee wordt door hen beschermd.

Tour de Katharen

Peter en Peter

De route loopt van Quillan via Puivert, Belvis, Comus, Montsegur, Roquefixade naar Foix. Waar we de auto weer ophalen bij het station aldaar.

De dorpjes zijn pittoresk en gezellig. Vooral in het hoogseizoen is er leven genoeg maar zeker niet te toeristisch. Eind September begin Oktober is het natuurlijk rustig dus let erop dat je voor onderweg lunch meeneemt want je komt niet altijd in de gelegenheid om bij bv een bakker iets te kopen!

Volgende keer gaan we in de buurt van Carcassone wandelen  en hopelijk weer met Bergtoppers!

Groetjes Peter, Peter en Anita!