Ervaringen van anderen heden – 2013


Wandelen in de Pyreneeen

2019 Runnercoachers met Bergtoppers

Eind juli vroeg je ons of wij misschien met een aantal enthousiaste mensen van Runnercoach een weekend in de Pyreneeën wilde wandelen. Ik was gelijk enthousiast want ik had vele jaren in de Franse Alpen gewandeld en deed dat altijd met veel plezier, dus toen dit aanbod kwam  zijn ik en  Joop mijn  man, die nog geen wandel ervaring heeft mee gegaan. Eind augustus zijn we vanuit  Toulouse richting de Mont Valier vertrokken waar we om half 2 met 14 man naar refuge Estagnous op 2245 meter vertrokken. Het was een mooie tocht waar we door het niveau verschil in de groep lang over hebben gedaan. Toen iedereen boven gearriveerd was stond ons een warm ontvangst en een geweldige zonsondergang te wachten. Met zijn allen gezellig tafelen en om een uur of 10 met zijn allen op 1 slaapzaal, dolle pret niemand had lekker geslapen, maar goed. Dag twee na een apart ontbijt met een groep die dat wilde door naar de top. Ikzelf en mijn man zijn wel richting de top gelopen naar halverwege terug naar de refuge gegaan. Nadat iedereen rond het middaguur weer bij de refuge was gearriveerd zijn we vertrokken richting dal. We moesten eerst nog een klein stukje klimmen wat best spannend was, uiteindelijk is de een met wat meer moeite dan de ander veilig boven aangekomen. Ook hier hadden we prachtig uitzicht, vervolgens hebben we onze tocht naar beneden vervolgd. Ikzelf vond het op sommige stukken heel spannend  over de rotsen naar beneden, de Pyreneeën zijn best pittig. Na een stop bij een prachtig meer vervolgde we onze weg naar beneden. De laatste paar uur naar beneden  waren zwaar, waarschijnlijk had ik  te kleine schoenen aan, niet handig. Nadat iedereen weer veilig beneden was aangekomen bij hostel La maison du Valier was het ook hier weer een warm ontvangt met warme douches een heerlijke  maaltijd en een lekker bed. uiteindelijk had ik dit, ondanks het afzien,  zeker niet willen missen. Het was top geregeld door Bergtoppers en volgend jaar gaan we weer een weekend wandelen in de Pyreneeën, maar dan met wandelschoenen die een maatje groter zijn.

Monique 

wandelen in de pyreneeen 2018 – 2013

gr10 week 1 t/m 3

follow Dag Roelof,
Op dit moment zijn we in de gite van Cauteret.
We kijken terug op een bijzondere tocht, wij hebben genoten en een beetje geleden…
De accommodaties waren fantastisch, kan niet anders zeggen.
Heel veel dank daarvoor. Heel fijn geregeld.
We zijn zelf een beetje aan het terugkijken en ook een beetje vooruit kijken voor volgend jaar.
In Nederland misschien maar eens uitgebreid nabespreken? en Voor bespreken?

Voor nu dank en heel hartelijke groeten
Ad en Hanneke

billionaire casino oyna GR10 week 1 t/m week 4

Dag Roelof,
wij zitten weer wat onwennig in de auto na vier prachtige wandelweken GR 10! We hebben heel mooi weer gehad, slechts een middag forse regen, op weg naar Gourette, maar ontvangen bij haardvuur, hete thee, kleding in droogruimte bij club alpine, helemaal goed.
Alle overnachtingen waren zeer goed geregeld, de afwisseling gites, auberge en hotels was goed. We hebben nog gebruik kunnen maken van de wasmachine bij gite Lescun en bij hotel Pons, waar ik zelf niets hoefde te doen, het wasgoed kreeg ik keurig weer terug dezelfde avond! Wat was het een prachtig gebied waar we doorheen gewandeld zijn! We hebben zelfs nog een alternatieve route gedaan, omdat het zulk stralend weer was, van refuge d’Ilheou omhoog via Col naar merengebied, afdalen Pont d’Espagne en via GR 10 afdalen naar Cauterets. Dat was heel indrukwekkend!
De volgende dag de bus gepakt, Pont d’Espagne GR10 weer opgepakt. Overnachten in refuge Baysellance was een belevenis, uitzicht formidabel, in de verte al de Cirque Gavarnie. Op de rustdag Gavarnie naar Cirque gewandeld en weer op weg naar gite le Sauge, heerlijk buiten gezeten, bijzondere plek. De Grande Finale het laatste weekend, inspannende etappe naar refuge d’Espingo, maar goed te doen, we waren onder de indruk hoe goed ze GR10 gemarkeerd hebben en onderhouden. Dichte mist toen we in buurt van refuge waren, gelukkig ‘gered’ door tegenkomende wandelaars, stonden we opeens voor het gebouw. S nachts noodweer, onweer bliksem hagel regen storm, hield niet op!
De volgende ochtend gewacht met alle wandelaars in gite en om 8 u gaf de patron gite het sein dat onweer zo goed als weg was. Opeens konden we zien tussen wolken door waar we waren, een sprookjesachtig bergmeer omringd door bergen waar water via vele watervallen omlaag gutste…
We besloten toch laatste etappe te doen over twee Cols, buien bleven achter ons en zelfs hadden we nog zicht boven! Na prachtige bosafdaling richting Luchon werden we zeer vriendelijk ontvangen in het Vlaams bij hotel Panoramic, waar een taxi naar trein is geregeld voor volgende dag, zodat we nog van het lekkere ontbijt konden genieten. Deze vier weken waren een onvergetelijke ervaring, landschappen doorwandelen, het langzaam zien veranderen, dieren, planten, bloemen, bossen, hooggebergte, ontmoetingen, het Franse leven en ritme, beiden hadden graag wel door willen lopen richting Middellandse Zee……
hopelijk volgend jaar!

Hartelijke groet van Piet en Harriet

bets10 rulet oyna Ha Roelof,
magnifieke 3-daagse gehad. Wat een pyreneeenpracht. Zowel auberge als refuge dik in orde. En de routes goed ingeschat op ons niveau. Chapeau.
Zijn op de 1e dag de routebeschrijving voor terugtocht via Pecouch kwijt geraakt. Excusez!
Maar route was met detailkaart heel goed te vinden. Ligt bij Annie.
Ook zeer voorspoedige terugreis met goede lunch in Toulouse centre ville.
Al met al een onvergetelijke belevenis. Had bovenstaande ook per sms gestuurd.

Hartelijke groet,
Frederik en Dirk.

bricks breaker king oyna Beste Roelof,

We zijn weer in Nederland met goede herinneringen aan onze wandelweek in de Ariege.
Enorm geboft met het weer en de gites/auberges waren stuk voor stuk een aanbeveling waard.
Wat een hartelijke ontvangst, goed eten en prachtige omgeving. De rustdag halverwege de week beviel ook erg goed. We hebben de watervallen die dag maar overgeslagen. Geen probleem, want de volgende dag zaten er ook weer mooie watervallen in het programma.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. De beschrijvingen waren verder perfect en de kaart helpt ook. Dank voor alles en we zullen de bergtoppers zeker aanbevelen bij andere wandelaars.

Hartelijke groet,
Jos en Angelien

follow link Hoi Roelof,

Wij denken met plezier terug aan een paar mooie wandelingen en verblijf in de Pyreneeën.
Tobias is vandaag weer begonnen op school. Het verzoek was om een vakantiefoto mee te nemen.
Hij heeft veel verschillende dingen gedaan deze zomer.
Na even nadenken is het toch echt een foto uit de Pyreneeën geworden die hij uitkiest om mee te nemen.

En ik voel dat mijn spieren een flinke boost hebben gekregen. Ik voel het op de fiets, met hardlopen en op de tennisbaan.
En ja, de bergen hebben een verlangen aangewakkerd en dat voelt fijn.
Dank voor dit allemaal!

Een hartelijke groet,
Frederieke

Mul programma voor kinderen vanaf 10 jaar

Ha Roelof,

Inmiddels zijn we weer goed en wel terug in Nederland en al een aantal dagen weer aan het werk 🙁 . Met veel plezier denken we terug aan de wandeldagen in de Pyreneeën, mede aan de hand van de foto’s die we hebben genomen toen het weer nog goed was, haha. Een aantal van deze foto’s wilden we je niet onthouden, en gebruik ze vooral op je site of elders als je ze daar goed genoeg voor vindt. Nogmaals dank voor de goede service, we maken overal reclame voor je.

Hartelijke groeten,
Pascal en Floris

pf8
pf7
pf6
pf5
pf4
pf3
pf2
pf1

Ha Roelof  (en Luc, Danielle en Marc  natuurlijk),

Esther en Carmen

We zijn weer thuis en ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Bedankt voor de mooie wandeltochten, de gastvrijheid, gezelligheid, wijn en eten.
Het was heel fijn om “back to basic”te zijn op een prachtige plek, met een fijne, stevige sfeer dat vooral jouw (Roelof) persoonlijkheid uitademt.

Mijn liefde voor het bergwandelen, met name in de Pyreneeën  is wel weer aangewakkerd.

Volgend jaar wil ik graag wat langer verblijven om op te bouwen. Carmen wil graag de drie-daagse doen om te bewijzen dat ze het kan…heeft leuke en mooie herinneringen en heeft veel geleerd. We zullen zien.

Succes met de nog komende tochten en glutenvrije-veganistische groepen.

Hoewel het gezellig was om samen de afwas te doen, hoop ik dat het volgend jaar niet nodig is  😉

Liefs en groeten,
Esther.

Beste Roelof, Ireen, Jeanne, Luc,

Beter laat dan nooit…

Ik wilde jullie nog bedanken voor de geweldige week afgelopen zomer. Voor ons de ideale manier om als gezin kennis te maken met bergwandelen. We hebben genoten van de mooie natuur en de ontbijten, lunches en diners die jullie voor ons verzorgd hebben.

Dank dus!

Hartelijke groet, ook namens Francine, Simon, Jomme en Maarten,

Michiel

Een paar jaar geleden

wandelen pyreneeen

Familie Cascino

Beste Roelof ( en gezin!),

Vanavond hebben we je site bekeken en misschien herinner je je ons nog.

In 2012 zijn we met jouw hulp en het door jouw samengestelde programma “voorzichtig” en voor het eerst aan het bergwandelen begonnen. Dankzij jouw perfect georganiseerde tochten zijn we toen helemaal verslaafd geraakt. 2013 Spaanse Pyreneeën, 2014 Dolomieten en 2015 door de National Parks in het Zuid-Westen van Amerika. Twee dagen geleden stonden we nog op El Capitan! Op de foto staan we overigens in Zion National Park en kijken we letterlijk en figuurlijk neer op de “dwazen ” die de Angels landing lopen.

Tijdens de vakantie spraken we een paar keer erover dat we volgende zomer weer richting Pyreneeën willen en ook mogelijk deel GR10 / 11 willen lopen.

Vandaar jouw site weer opgezocht! Wie weet….

Voor nu een hartelijke groet

Angelo, Mélanie, Florian en Olivia Cascino

GR10 Week 5

Lees volgende verhaal

Uitgeput als je bent verschijnt er een vermoeide lach op je gezicht als je heel in de verte eindelijk de refuge Etang d’Araing ziet aan dat prachtige blauw-groene stuwmeer. Het is nog even volhouden met die vermoeide benen, maar dan is er de hut, de gezellige kachel waarboven je je kletsnatte, bezwete shirt te drogen hangt, een warme kop thee om je handen aan te warmen en de verhalen die rondgaan tijdens de stevige maaltijd aan de lange houten tafels.

wandelen bij Etang dÁraing

Etang dÁraing

Overweldigend die steile Pyreneeën, omhoog, omlaag en weer omhoog moet je, je wordt er soms moedeloos van. Maar dan ineens kom je in een soort cadans, je gaat voetstap voor voetstap voor voetstap en krijgt nu de rust om om je heen te kijken. Vanaf zo’n 2000 meter zie je de vele tinten groen waarvan de draaiingen en golflijnen samenkomen in de smalle dalen. Daar in de verte, die stortvloed van water langs die smalle spleet, je bezwete lichaam verlangt naar de koelte ervan. Je zoekt de goede stenen uit om snelstromende riviertjes over te steken, de beukenbossen geven schaduw en de helling met bessenstruiken zijn je plek voor lunchpakket met bosbessensmaak.

In al die lange dagen loop je maar enkele keren korte stukjes op asfalt, zie je ineens een klein bergdorp of een lint van een autoweg. Het komt je bijna onwerkelijk voor dat er zoiets als een bewoonde wereld bestaat.

Eylie en Haut is een bergdorp waar je overnacht in de gîte van je hartelijke hôtes Nelly en Claude. De gîte samen met de wonderschone mijnwerkershuisjes en de langsstromende beek zijn een plaatje om te zien. Als je er vertelt dat je het traject tussen Eylie en de Riberot in twee dagen  loopt,  zie je wat jaloerse blikken van wandelaars die in één keer naar de volgende overnachting gaan lopen. Je prijst je gelukkig dat Roelof van de Bergtoppers het anders voor jou geregeld heeft, en je komt dan ook nog redelijk monter aan bij de zeer mooie auberge Maison du Valier.

De auberge ligt eenzaam en verlaten aan de rivier de Riberot, en je kijkt vanaf het terras de ene keer  naar de koeien die rustig door de rivier stappen en de andere keer naar de hoge bergmassieven om je heen. In deze auberge van nog geen zeven jaar oud is het goed bijkomen in zijn kraakheldere slaapzaal met schone lakens en royale douchemogelijkheid. De kok heeft een restaurant-menu voor je klaargemaakt, het ontbijt is uitgebreid en het lunchpakket ruim voldoende.

Je benen zijn sterker geworden, je conditie toegenomen, je wordt langzamerhand een met de indrukwekkende natuur, de herders met hun schaapskudden, de zwart glanzende paardenlijven die op je pad staan en de wetenschap dat er hier ook  beren zijn, daar raak je aan gewend.  Het lukt je de bergmarmot te fotograferen maar voor een troep steenbokken heb je je toestel net niet op tijd bij de hand.

Gefascineerd als je bent door die cabanes onderweg loer je eens naar binnen en bent blij dat je daar niet moet overnachten. Voor jou is er nog een auberge en overnachting in het sfeervolle onderkomen van de Bergtoppers. Roelof bakt voor het ontbijt eieren met spek voor je en stopt in je lunchpakket steeds een verrassing……

Het verslag van de week waarin de Bergtoppers zijn opgericht:

 Sinds juli 2003 zijn de bergtoppers opgericht in de Franse Pyreneeën tijdens een dineetje in een typisch bergrestaurant. We hadden net een heerlijke wandelweek achter de rug die bestond uit een 2-daagse bergwandeltocht en afgesloten zou worden door een 3-daagse bergwandeltocht. Echter de 3-daagse bergwandeltocht werd vervangen door een 2-daagse en een 1-daagse. Op zich ook niet verkeerd en zeker niet vervelend! Deze wandelweek vond plaats in de Franse Pyreneeën, waarbij geslapen werd in de omgeving van Seix. De eerste dag werd 300 meter geklommen, via de GR10, waarna een eerste pauze plaats vond die gevuld werd met het kijken naar de Tour de France. Daarna werd nog eens 200 meter geklommen, via de GR10D, waarna er overnacht werd in een onbemande berghut. De volgende dag begon met een mooie afdeling langs de GR10D van ca. 1100 meter. Op het laagste punt werd de lunch genomen, waarna er nog een klimmetje op het programma stond van ca. 600 meter. Dit werd uiteraard door iedereen goed doorstaan……. De volgende dag was rustdag, wat door de heren ingevuld werd met een dagje Lourdes. En kijk wat daar van kan komen.

wandelen pyreneeen

Peter en Jan

Peter en Jan hand in hand (van links naar rechts). De derde bergwandeldag werd begonnen met een transfer naar de Riberot. Vandaar werd gestart met een tocht naar de bemande berghut Estagnous via de transfrontalier. Dit was voor de heren enigszins vermoeiend, maar ook nu werd de hut gehaald. Enkelen wilden nog door naar de top, maar de mist gooide roet in het eten. Aangekomen bij de hut werd het leed snel weggedronken met enkel glazen wijn. De volgende dag werd besloten om de lange afdaling te gaan doen. Eerst moest er echter nog een stukje gedaald en geklommen worden wat voor enkelen toch wel lastig was. De paden waren toch wel erg klein en moeilijk te vinden. Maar het uitzicht was toch ook erg mooi. Er werd zelfs boven de regenboog gelopen. Hieronder een foto van de rest van de bergtoppers.

wandelen in de pyreneeen

Wandelen met Bergoppers

Jan, Roelof, Sjaak, Nico en Bruin (van links naar rechts). De bergwandeldag eindigde in de late middag, maar nog net op tijd voor de BBQ. Ook dat was een groot succes. Wellicht zo groot dat besloten werd om de laatste wandeldag te veranderen. In plaats van 1 grote tocht werd besloten om 2 kleintjes te doen. Dat was ook een succes, hoewel het laatste tochtje pittig was. De wandelweek werd afgesloten met een biertje en een kaartje, waarna we aan tafel mochten. Na het eten werden we door de gastvrouw en opa naar huis gereden. Ben je door het lezen geïnteresseerd geraakt en wil je misschien ook een fantastische week meemaken klik op de volgende button.

gadoor