GR10 week5 wandelen in de Haut Pyreneeën en de Ariege

Van Fos naar Couflens in 2024

De  GR10 week 5 start in de Haut Garonne en gaat al heel snel over naar de Ariège. Beide zijn nog Pyrenees Centrales. Het zijn mooie stukken die je hier wandelt en je komt op ca. 2200 meter. Hoogtepunten zijn de refuge d’etang d’araing, het etang d’ayes en het dorpje Seix.

GR10 riberot

vallee de riberot

Zaterdag 31 augustus kom je aan in Fos waar je overnacht in een gite op basis van half pension.
Je kunt met de bus naar Toulouse (met Eurolines),met de trein, of met het vliegtuig.
De KLM en Air France vliegen van Amsterdam naar Toulouse voor ca. 280 euro. (exclusief ruimbagage)
Kijk voor meer info bij “hoe te reizen“.
Vanaf Toulouse kun je vrij gemakkelijk met de trein of bus naar St.Girons. Het kost ca. 20 euro en duurt ongeveer 2h.
Vanuit Pau is het iets langer reizen en het kost ook iets meer.
Je slaapt die avond in een gite (half pension) in Fos.

Zondag 1 september, na het ontbijt op weg. De route is ca. 7h30, 1600 meter klimmen en je eindigt in de refuge etang d’araing waar je overnacht op basis van half pension. Deze dag word je bagage vervoert naar de gite in Eylie.

Maandag 2 september, vandaag kun je lekker uitslapen en op weg gaan in de loop van de ochtend of zelfs na de lunch. Het is een wandeldag van ca 4 uur en na een klimmetje van 300 meter daal je af naar 1000 meter hoogte. Je slaapt vanavond in de gite Eylie op basis van half pension.

Dinsdag 3 september, na het ontbijt wordt je naar Pucelle gebracht. Je loopt vandaag de GR10 in omgekeerde richting. Je overnacht weer in de gite Eylie op basis van half pension. De route duurt ongeveer 6 uur en heeft een hoogteverschil van ca. 800 meter. De overnachting is weer op basis van half pension.

Woensdag 4 september, na het ontbijt wordt je afgezet bij de parkeerplaats Pucelle waar je gister ook begonnen bent. Vandaag vervolg je de GR10 weer naar het Oosten. De route is ca. 5h, 800 meter hoogteverschil en je eindigt bij een schitterende plek waar de auberge zich ook bevindt. Hier kun je nog naar een mooie waterval lopen in ca. 3 uur (heen en terug). Je overnacht weer op basis van half pension.

Donderdag 5 september, na het ontbijt start je aan een schitterende wandeling. De route is ca. 8h, 900 meter stijgen en 1000 meter dalen en je eindigt bij de gite in Esbints. Hier slaap je in de gite op basis van half pension.

GR10 week 5 ayes

etang dáyes

Vrijdag 6 september, vandaag vervolg je de GR10 tot aan de brug over de Salat. Vanaf hier loop je langs de rivier terug naar Seix, Seix heeft meerdere winkels en je kunt er geld trekken. De route is ca. 3h, 400 meter dalen, maar je kunt er nog een stuk aan vast knopen. Je overnacht in de auberge op basis van logies en ontbijt.

Zaterdag 7 september, vandaag loop je de route weer andersom. Na het ontbijt, of eerder indien gewenst wordt je afgezet in Couflens. Vandaar loop je weer terug naar Seix via Col de Pause en een mooi bergmeer. Je kunt tot bijna 2000 meter hoogte komen. Je overnacht weer in de auberge in Seix op basis van logies en ontbijt.

Zondag 8 september kun je na het ontbijt naar St.Girons gebracht worden, of je gaat verder met week6.
De KLM/Air France vliegt van Toulouse naar Amsterdam.

Algemeen

Alle overnachtingen zijn op basis van half pension (ontbijt en avondeten) met uitzondering van de 2 overnachtingen in Seix, deze is op basis van logies en ontbijt. Er zijn 7 wandeldagen in deze week waarvoor een lunch nodig is. Indien je savonds van te voren opgeeft dat je een lunch wilt kan de accommodaties daar voor zorgen.

Een overnachting op basis van ½ pension is met ontbijt en avondeten.
Een overnachting op basis van logies is zonder ontbijt en avondeten.
Bij sommige accommodaties kun je ook veganistisch eten, vegetarisch eten is vaak geen probleem.
Dit moet echter wel van tevoren doorgegeven worden aan Bergtoppers.

Boeken

Zijn er nog vragen/opmerkingen, stuur ons een mail!
Wil je boeken, vul dan het boekingsformulier in.
Wil je samen met iemand deze vijfde week van de GR10 lopen met/zonder bagagevervoer, stuur ons dan een mail!

Lees ook de ervaringen van Jeanne en Arnold.