Over ons

Bergtoppers Pyreneeen

Roelof en Ireen

Ca. 16 jaar geleden hebben wij, Roelof Borst en Ireen Schmitz, de stoute schoenen aangetrokken en zijn we een wandelorganisatie gestart, 2015 was ons jubileumjaar. Aanvankelijk was het nog een “uit de hand gelopen hobby”, maar het ging ieder jaar beter, zodat we nu zijn uitgegroeid tot een heuse BV. Op zich niet zo moeilijk, omdat we al een BV in de Informatica hadden. Gewoon een kwestie van de omschrijving aanpassen bij de KvK en je bent zo goed als klaar om te starten. De naam was geen probleem : Wandelen met Bergtoppers.
Op ons eigen terrein hebben we de cabane opgeknapt zodat daar kleine groepen (maximaal 5 personen) kunnen slapen of gezinnen. We hebben een kleine camping met 4 plaatsen waar we 3 eigen tenten hebben geplaatst met bedden. Er is ook een tentplek waar je zelf een tent kunt neerzetten. Tevens is er in 2008 een nieuwe gite bijgebouwd met 8 slaapplaatsen, beneden een 2 persoonskamer met douche en wc en boven zijn er 6 bedden. In de tenten liggen matrassen op lattenbodems met onderlakens en in de cabane zijn de bedden gedeeltelijk opgemaakt.
Vanaf 2019 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de camping. We hebben nu alleen de cabane en de gite beschikbaar om te overnachten.

Wat heeft 2007 ons gebracht?

2007 is een goed jaar geweest voor Bergtoppers. We hebben een groei gerealiseerd van 50% conform de doelstelling. Echter hierdoor hebben we het ook veel drukker gehad dan voorgaande jaren. Eigenlijk het hele seizoen liepen we net achter de feiten aan. Daarnaast hadden we ook veel regen dus dat was ook niet in ons voordeel. We hebben zelfs een paar negatieve geluiden gehoord van gasten, iets wat nog niet eerder is voorgekomen. Daarom zullen we in 2008 meer mensen inschakelen die ons gaan helpen. Hiermee hopen we een goed en gezellig wandelseizoen te gaan draaien.

Wat heeft 2010 ons gebracht?
wandelen met Bergtoppers

Bergtoppers bus

Het aantal boekingen is weer toegenomen, nog niet op het niveau van 2007/2008, maar gelukkig beter dan 2009. Hele leuke groepen gehad maar ook minder leuke en als klap op de vuurpijl het faillissement van Cirkel Holland BV. De partner die deelnemers levert voor de groepsvakantie liet ons zitten met een faktuur van ruim 5000 euro….. De nieuwe bus heeft het goed gedaan, maar het duurde wel 4 weken voordat de verstuiver vervangen werd en al die tijd brandde er een irritant lampje op het dashbord….. We hebben ruim een week hulp gehad van Alan, een Ier die inmiddels de hele GR10 gelopen heeft en weer van Gerrit. Ook de Passaran is weer gelopen, een zware 5-daagse huttentocht, door een groepje mannen uit de omgeving van Lijnden. En wat zal 2011 ons weer brengen. Is het (administratief) mogelijk om een winterprogramma te gaan doen…….

Wat heeft 2013 ons gebracht?
restaurant pyreneeen

resultaat van een lawine

2013 stond in het teken van een probleem in de privé sfeer. Hierdoor kon niet iedereen helpen die zou komen helpen, maar dankzij mijn ouders en Yorick konden we dit toch nog opvangen. Ook dit jaar is er weer goed geboekt en is het seizoen redelijk goed verlopen. We hadden echter nogal wat schade door de hevige sneeuwval in 2012/2013 waardoor het restaurant is ingestort. Een nieuwe partytent bracht uitkomst. In verband met de hevige sneeuw moesten we veel improviseren en andere routes voorstellen, wat echter goed is verlopen. De 3-daagse waren dit jaar echter zwaarder dan ooit, waardoor sommige deelnemers nogal in de stress konden schieten. Vooral het weekje met de RDB’s was heftig. De laatste 2 weken met mijn zus zijn echter weer prima verlopen, kortom een heftig seizoen!

Wat heeft 2015 ons gebracht?
Mont Valier

Roelof en Luc bij de Mont Valier

De boekingen kwamen traag op gang. De website is responsive gemaakt maar voordat deze life was zaten we al in maart. Uiteindelijk werd er toch nog redelijk geboekt. Er lag nog wat sneeuw in het voorseizoen maar dat was gelukkig snel weg zodat alleen Jeroen hier last van had. De zomer is ook over het algemeen genomen goed verlopen, jammer genoeg was 1 boeking niet helemaal goed doorgekomen maar dat werd ter plekke  opgelost. Arnold voltooide in oktober de hele GR10. Ook in oktober werd de Katharen toch voor het eerst verlopen van Quillan naar Foix, volgend jaar het eerste stuk van de Middellanse zee naar Quillan. Jeanne en Luc hebben het weer prima gedaan net zoals Mark en Danielle. Al met al weer een geslaagd jaar!

Wat heeft 2017 ons gebracht?

Dit jaar is het allemaal een beetje anders gegaan dans anders. Het voorseizoen is normaal verlopen en ook in juli hebben we flink gewerkt met Faik, Mark&Danielle en Luc. In augustus hebben we maar 1 week gewerkt en daarna zijn we op vakantie geweest met het gezin en Gabor. Eerst naar de Atlantische kust in het Baskenland en later wat verder naar het Zuiden. Uiteindelijke Jeanne en Gabor teruggebracht en later ook Luc. Nog een paar dagen Bordeaux met Ireen en toen het naseizoen gedaan. Begin oktober zat het er weer op.

Wat heeft 2019 ons gebracht?

Ook dit jaar weer veel GR10 ers die autonoom hebben gelopen.
Zelf ben ik 1 week in mei geweest en een week in juni.
Juli en augustus hebben we weer 2 weken met groepen gelopen.
In september nog een weekje geweest en toen zat het seizoen er weer op.
Bedankt Luc, Tim en Ireen!

2020 en 2021 het Covid-19 seizoen?

Haut Pyreneeen

Tja, een heel bijzonder jaar. 
Veel annulaties in juni en ook september/oktober. Vanaf maart eigenlijk geen nieuwe boekingen meer.
Heel bijzonder was de Passaran met 3 moeders en hun zonen die allemaal ouder waren dan 18. Iedereen was al eens bij Bergtoppers geweest.
Ook de week met de tennis groep van Marcel&Judith was super. Een beetje (te) zwaar, maar wat zijn de Pyreneeën toch mooi bij de Breche de Roland!
In september nog een weekje geweest en toen zat het seizoen er weer op.
Bedankt Luc, Tim en Marcel!

de Bergtoppers.

Hoe is het allemaal zo ver gekomen?

In oktober 1997 hebben we in de Franse Pyreneeën een koeienstal gekocht, die we met zijn tweetjes hebben opgeknapt. Nu zijn we met zijn viertjes (een dochter van 21, in maart alweer 22 en een zoon van 20) en hebben hier gewoond tot 2011. Inmiddels wonen we weer in Nederland, maar gaan nog regelmatig naar de Pyreneeën. Vanaf mei tot/met september ben ik meestal wel een week op de berg.

Ik heb inmiddels de hele GR10 gelopen vanaf Hendaye tot aan Banyuls sur mer en ieder jaar loop ik weer het Ariege deel van Luchon tot aan Merens les Vals om op die manier “up to date” te blijven in de Ariege. In de omgeving van Aulus, Ustou, Seix, Salau en Castillion heb ik meerdere routes gelopen onder andere naar en in de Spaanse Pyreneeën. We verzorgen dagtochten of meerdaagse wandeltochten in het domein van de Bergtoppers waarbij de zwaarte van de tocht in overleg bepaald kan worden. Dagtochten kunnen vanuit een vaste locatie worden gedaan bijvoorbeeld een auberge, hotel, gite, of vanuit de Bergtoppers zelf en meerdaagse tochten hebben minimaal 1 overnachting in een (on)bemande hut, gite of eigen tent.

Wat hebben we allemaal te bieden?

In het domein van de Bergtoppers hebben we programma’s opgesteld voor de individuele avonturier, voor groepen, voor gezinnen en sinds 2009 ook groepsvakanties voor gezinnen!
Staat je programma er niet bij stel dan je eigen wandel op maat programma samen.
Buiten, maar ook in het domein van de Bergtoppers, bieden we de GR10 aan in 8 weken.
In 2010 functioneren we ook voor het eerst als een Reisbureau. Wil je in de Pyreneeen een leuke (wandel)vakantie dan kunnen wij alles voor je regelen, van accommodatie tot bagagevervoer, van transfers tot het regelen van kaartmateriaal.

Voor de Individuele reizen ga je een week wandelen zonder begeleiding, maar met een gedetailleerde routebeschrijving. Dit kan een vaste standplaats tocht zijn of een (luxe) trektocht met bagagevervoer.

Voor de Groepsreizen geldt dat je met minimaal met 5 deelnemers bent en dat je onder begeleiding loopt. We hebben verschillende weken samengesteld die enigszins in zwaarte verschillen.

Voor Gezinnen hebben we verschillende weken samengesteld waarbij je altijd een paar dagen bij de Bergtoppers verblijft om op die manier te bepalen wat de familie-(on)mogelijkheden zijn. Een Gezin wordt berekend als of het 3 volwassenen zijn. We hebben 3 verschillende Groepsvakanties voor Gezinnen, een week voor kinderen vanaf 6 jaar zonder begeleiding, een week voor kinderen vanaf 8 zonder begeleiding en een week voor kinderen vanaf 10 jaar met begeleiding.

Bij de wandel op maat programma’s vind je ook combinatie programma’s. Je gaat dan eerst een paar dagen zelf wandelen, waarna je je aansluit bij een groep om een paar hele mooie wandelingen te gaan doen die zonder gids niet (of moeilijk) te doen zijn.

refuge de Bassies

uitzicht naar Bassies

Wil je geen week wandelen, maar slechts een paar dagen, of wil je misschien een paar dagen toevoegen aan een week wandelen kijk dan bij wandel op maat. Dit kan zowel op individuele basis als onder begeleiding met een lokale gids. Wil je met een eigen groep een eigen week samenstellen dan kan dit ook, kijk verder bij wandel op maat.

Wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt is goed ingelopen bergschoenen en een reisverzekering. Ervaring is niet noodzakelijk, maar een beetje conditie is wel handig. Voor een 1-daagse is een dagrugzakje voldoende, voor een 2-daagse kan een grotere rugzak noodzakelijk zijn. Kom je op individuele basis of wil je met een eigen groep onder begeleiding van een lokale gids lopen dan kunnen dit ongeveer de kosten zijn.

Contact

Indien je na het lezen geïnteresseerd bent geworden, aarzel niet en neem dan contact met de Bergtoppers op.