Beschrijving GR10 in de Oostelijke Pyreneeen

De Franse Pyreneeen zijn ongeveer 430 kilometer breed en bestaan uit de Pyrenees-Atlantiques, de Pyrenees Centrales, de Pyrenees Ariegeoises en de Oostelijke Pyreneeen.

GR10 atlantic

Uitzicht op de zee bij Hendaye

De Pyrenees-Atlantiques bestaan uit het Pays Basque, en de Bearn. Het stuk GR10 wat hier doorheenloopt is ca. 260 kilometer en begint in Hendaye en eindigt in Arrens.
Het deel GR10 wat door de Pyrenees Centrales (Hautes Pyrenees en Haut Garonne) loopt begint in Arrens en eindigt in Fos. Het trajekt is ongeveer 210 kilometer lang.
De Pyrenees-Ariegeoise, of wel Ariege, behoort tot het domein van de Bergtoppers en de GR10 start in Fos en eindigt in Merens Les Vals. Het trajekt is ongeveer 220 kilometer lang.
Vanaf 2007 bieden we ondersteuning van Melles tot aan Goulier. Je kunt hierbij denken aan bagagevervoer gecombineerd met het regelen van accommodaties. Tevens bieden we 2 GR10 trektochten aan, de Tour de Pays Foix en de Tour de Couserans, waarbij we het bagagevervoer verzorgen en de accommodaties vastleggen. Tevens lopen we ieder jaar het GR10 stuk van Luchon naar Merens les Vals om te checken of er iets veranderd is.

Het laatste stuk, de Oostelijke Pyreneeen, grenst aan de Middellandse zee en het GR10 traject is ca. 210 kilometer lang. Je start in Merens les Vals en je eindigt in Banyuls sur Mer.

Hieronder een beschrijving van de etappes zoals je ze zou kunnen lopen. We beginnen in het westen en lopen naar het oosten. Uiteraard mag iedereen gebruik maken van de beschrijvingen, maar je kunt je reis plannen in samenwerking met Bergtoppers.

Oostelijke Pyreneeen

Dit is gelopen in 2005

Van Merens les Vals (1050 meter) naar Refuge des Besines (1981 meter)

Merens is ook een ideale plaats om te beginnen omdat je hier goed met het openbaar vervoer kunt komen. Er rijdt een trein vanuit Toulouse naar Spanje en deze stopt onder meer in Merens.

In Merens is een mooie gite waar je half pension kunt nemen, maar ook gewoon zelf kunt koken. De eigenaresse spreekt Nederelands.
Al vrij snel na de Eglise Romana staat de Refuge des Besines aangegeven. Het pad is goed gemarkeerd en je mag meteen weer gaan klimmen. Honden aan de lijn! Na 25 minuten is er links een warmwaterbron, wel een beetje snel, maar je kunt er een bad nemen.
Na 3 uur lopen bereik je een klein meertje waar je lekker kunt uitrusten. Je kunt er eventueel een tent opzetten.
Al snel ben je bij het Porteille des Besines met een schitterend uitzicht op het meer en de refuge. Vanaf hier moet je goed opletten. Als je de afslag mist kom je bij een cabane uit. Vanaf hier loop je weer omhoog naar de refuge toe.
Het is een schitterende refuge met balkon en prachtig uitzicht op het meer.

** De etappe van Merens les Vals naar refuge des Besines duurt ongeveer 5 uur **

Van Refuge des Besines (1981 meter) naar Barrage des Bouillouses (2020 meter)

Vlak voor de hut zijn er bordjes met hierop het Etang de Lanoux aangeven, die we gaan volgen. In het begin moet je goed opletten anders kom je op een alternatief pad terecht en mis je de GR10. Er is redelijk gemarkeerd.
Bij het Etang de Lanoux moet je ook weer opletten. Je volgt een stukje de GR7 waarna je uitkomt bij de Cabane de Rouzet. Vanaf hier klim je naar het Portella de la Grave. Je hebt nu zicht op een dal en na enige tijd op het stuwmeer des Bouillouses.
Vandaag is een gemakkelijke dag que lopen, maar je moet wel opletten. Indien je niet verkeerd loopt is het genieten geblazen van het uitzicht.
Bij het meer zijn er meerdere accommodaties. Er is een groot Hostel, een refuge en een auberge waar ze een gite hebben. Wij hebben gekozen voor de gite bij de auberge en waren zeer tevreden. Vooral de huiswijn was goed te pruimen.

** De etappe van Refuge des Besines naar gite bouillouses duurt ongeveer 5 uur **

Van Barrage des Bouillouses (2020 meter) naar La Cabanasse (1507 meter)

De bedoeling was om de vorige dag dit stuk erbij te pakken, maar omdat mijn wandelgenoot problemen kreeg met zijn knie, doen we dit stuk vandaag.

Na een half uurtje lopen kom je uit bij een cabane en een meer. Hier kun je een tent neerzetten. Vandaag loop je door je het bos en over een kaal stukje terrein. Het is heel makkelijk lopen met weinig hoogteverschil.

GR10 train jaune

Gele trein

Na een paar uur lopen kom je uit bij het skidorp Pyrenees 2000, waar ik voor de eerste keer heb geskied (100 jaar geleden).
Vervolgens loop je verder via de weg en komt uit bij het spoor. Over dit spoor rijd de gele trein. Een authentiek treintje die rijdt van La Tour de Carol naar Villefranche. Zeker een aanrader om een keer te doen.
Het is nu nog een half uurtje naar het station van Cabanasse.

Vanf hier gaan we met de tein terug naar Merens les Vals. Mijn wandelmaatje stopt een paar dagen en ik sla een paar etappes over.

Deze dag duurt ongeveer 4 uur.

Dit is gelopen in Juni 2006

Van La Cabanasse (1507 meter) Mont Louis naar Planes (1539 meter)

GR10 Planes

Planes

Ik heb bagagevervoer gedaan voor Hiroko, een Japanse/Australische vrouw van Perpignan naar een gite vlak voor Banyuls. Daarna ben ik met de auto naar Arles sur Tech gegaan en vandaar met de bus/trein naar Mont Louis.
Om half 8 loop ik onder het spoor door richting Planes. Het is ca. 3 kilometer. Via wat heuvels kom je aan in Planes waar meerdere gites zijn. Ik overnacht uiteindelijk bij gite d’etap l’Orri, een hele mooie luxe net opgeknapte gite met zwembad. Eigenaren zijn een Amerikaan en een Spaanse die zeer gastvrij zijn.
De GR10 en de GR36 komen hier samen.

** De etappe van de gite bij Bouillouses naar Planes duurt ongeveer 5 uur **

Van Planes (1539 meter) naar Mantet (1550 meter)

Rond een uur of 8 ga ik op weg, na het ontbijt. Al gauw vind je Refuge del Ras de la Caranca op de borden (6 uur). 2 uur later, vlak voor refuge de l’orry neem ik een pauze. Het is een mooi stuk om te lopen. Iets later, bij de refuge, kom ik Hiroko tegen. Ze heeft ook in Planes overnacht alleen in een andere gite. We kletsen nog even bij en ik ga weer verder.
Tegen 1 uur ben ik bij Coll Mitja op 2367 meter. De refuge del ras de la Caranca is nog een uurtje lopen en heeft nog zeer vriendelijke prijzen (8 euro per nacht en 22 euro voor half pension), maar is ook vrij basis. Geen wc/douche of water in de refuge, maar wel heel mooi gelegen aan een riviertje.

GR10 Caranca

droger naar het Oosten toe

** De etappe van Planes naar de Refuge Ras de la Caranca duurt ongeveer 6 uur **

Om 2 uur ga ik weer op weg. Mantet is nog ca. 4 uur lopen. Je bereikt Mantet via coll del Pal op 2294 meter. Een uurtje voor Mantet kom ik 4 mannen met ezels tegen. Ze zijn met pensioen en doen een huttentrektocht waarbij de ezels hun eten meenemen. Ze zien er tevreden uit. Tegen 6 uur kom ik aan in Mantet. Je loopt nu eerst langs de groentetuin van de gite la Girada. “Dit is wat je vanavond te eten krijgt……” De gite wordt beheerd door een Belgische en een Fransman (Franse accompagnateur). Toch wel makkelijk om gewoon weer even Nederlands te kunnen praten.

** De etappe van Refuge Ras de la Caranca naar Mantet duurt ongeveer 4 uur **

Van Mantet (1550 meter) naar Chalet de Cortalets (2150 meter)

GR10 Cortalet

Cortalet

Er is gisteravond een grote groep gekomen en ‘smorgens ontbijt ik met een paar motorrijders. Rond kwart over 8 vertrek ik en ga naar de Col de Mantet. Ik kom meerdere wandelaars tegen en na ruim een half uur ben je bij de Col op 1760 meter.
In Py is ook een gite waar je geen half pension kunt nemen, maar je kunt wel zelf koken. Vanaf de Col naar Py is een makkelijke wandeling. Rond een uur of 12 ben ik bij Coll de Jou op 1125 meter. Refuge de Marialles is nog 2 uur lopen en Pic de Canigou is nog 6h30 lopen. De pic zit niet op het GR10 traject dus die neem ik niet. Rond half 2 ben ik bij de refuge waar ik pauze neem. Deze refuge is ook te bereiken met de auto.

** De etappe van Mantet naar Refuge de Marialles duurt ongeveer 6 uur **

10 minuten verder vind je een bordje met Chalet de Cortalets 6h10 vlak bij een picknik tafel en water. Het valt me een beetje tegen want ik had verwacht dat de refuge dichter bij zou zijn. Tegen 8 uur bereik ik het Chalet/refuge. Het is een groot complex met simpele overnachtingsmogelijkheden en wat luxere waar je ook kunt eten. Het is er al vrij druk en ik mag mijn tent in de buurt opzetten. langs een riviertje.

** De etappe van Refuge de Marialles naar Refuge de Cortalets duurt ongeveer 6 uur **

Van Chalet de Cortalet (2150 meter) naar naar Arles sur Tech (232 meter)

GR10 ezels

Ezels

Na een ontbijt met brood, wat ik bij de refuge kon kopen ga ik weer op weg. Rond een uur of 11 kom ik bij een Maison Forestiere op 1479 meter wat erg mooi is en gebruikt mag worden voor wandelaars. Ik neem hier een uitgebreide pauzen. Tegen 12 uur ben ikbij de Col de la Cirere op 1731 meter. Arles sur Tech is nog 3h45. Ruim 3 uur Arles kom ik langs een gite die verbouwd wordt. Ik krijg wel een kop koffie en praat wat met de eigenaresse en zij vertelt met wat over het examen accompagnateur. Ze heeft ook een tijdje in de Ariege gewoond (Bij Aix) en is ruimdenkend. Na een uur pauze ga ik weer verder. Rond 4 uur kom ik uit in Arles bij de camping Riufere waar we eerder met Marcel en Frodo zijn verjaardag hebben gevierd.

** De etappe van Chalet de Cortalets naar Arles sur Tech duurt ongeveer 8 uur ** 

Van Arles sur Tech (232 meter) naar Las Illas (550 meter)

Voor dit traject was ca. 9 uur gepland. Echter toen ik na een kwartiertje lopen een bordje zag, zag ik Las Illas 10 uur en 5 minuten!
Deze tijd had ik ook nodig.
Na ca. 3 uur lopen bereik je een gite d’etappe. Tot nog toe is er goed gemarkeerd en je komt ook plaatsen tegen waar je kunt drinken.

** De etappe van Arles sur Tech naar de gite ongeveer 4 uur **

Een paar uur verder heb je zicht op een erf. Volgens mijn kaart moet je via de weg verder lopen. Je wordt hier echter omgeleid. Misschien wordt de etappe daardoor wel langer. Je volgt Col de Puits de Neige. Het pad blijft goed gemarkeerd en uiteindelijk kom je uit in Las Illas.
Hier kun je in de gite slapen of in het Hostal. Indien je met een hond bent dan mag deze niet op de kamer in het hostal, maar moet hij/zij in een schuur. De kamer en het eten is oke.

** De etappe van de gite maar de gite in Las Illas duurt ongeveer 6 uur **

Van Las Illas (550 meter) naar Refuge de la Tagnarede (1045 meter)

GR10 Ouillat

Uitzicht Ouillat

Van Las Illas naar Le Perthus is ongeveer 3,5 uur lopen. Het pas is goed gemarkeerd. Vlak voor Le Perthus kom je nog langs een oud fort (de Bellegarde).
Vanaf hier daal je vid de weg af naar Le Perthus. Het is een vrij drukke plaats met veel winkels en restaurants omdat hier veel Fransen komen winkelen. Je kunt hier goedkoop cigaretten en drank kopen. Hier zijn ook meerdere overnachtingsmogelijkheden.
Vanaf Le Perthus naar de refuge is een keine 4 uur lopen. Na 2 uur kom je langs een gite / restaurant, die op maandag en dinsdag gesloten is. Dit stuk begin je met langs de weg lopen, waarna je na enige tijd de weg weer verlaat.

** De etappe van Las Illas naar de gite Ouillat duurt ongeveer 6 uur **

Je klimt uiteindelijk tot aan Pic Neulos, waar een soord zendmast staat, waarschijnlijk van het leger. Hier moet je weer opletten anders zit je zo weer beneden (en moet je dus weer terug). Vanaf hier is het nog een klein stukje dalen tot de bron, die 5 minuten voor de refuge ligt.
De refuge is een ruime cabane waar 8-12 mensen kunnen slapen. Er zijn geen matrasen, maar er is een open haard en een tafel met banken. Wij zaten er met nog 2 wandelaars en 4 anderen (met 2 honden) die lekker aan het blowen en drinken waren.

Als alternatief voor deze wilde refuge kun je ook overnachten in een gite in de buurt.

De etappe van Las Illas naar de refuge duurt ongeveer 7 uur, mits je niet verkeerd loopt.

Van Refuge de la Tagnarede (1045 meter) of de gite naar Banyuls sur Mer (14 meter)

Oostelijke pyreneeen

Banyuls eindpunt GR10

Na een ontbijt in de hut verlaten we onze vrienden en gaan op weg. Vanaf de refuge heb je al zicht op de Middellandse zee. Ook nu is het pad weer redelijk gemarkeerd, alleen is niet altijd aangeven wanneer je ergens bent. Coll des Gascons is lange tijd aangegeven, maar als je er bent dan is dat niet aangegeven.
Na ca. 6 uur lopen kom je in Banyuls waar de GR10 eindigt. Je ziet hier een mooi overzichtsbord. Met een cola (of een biertje) kun je de dag wel weg spoelen hier!
Vanaf Banyuls kun je met de trein naar Perpignan en vervolgens naar La Tour de Carol of naar Narbonne, Toulouse, Parijs etc. Ook gaat er van Perpignan een bus naar Le Perthus.

** De etappe van de gite Ouillat naar Banyuls duurt ongeveer 7 uur ** 

Banyuls GR10

Eindpunt van de GR10