Bergwandelen Pyreneeen

Algemeen
Tijdens het bergwandelen in de pyreneeen onderscheiden we 1-daagse tochten en meerdaagse tochten.
1Daagse tochten kunnen zonder begeleiding worden uitgevoerd tenzij anders is vermeld. Meerdaagse tochten worden altijd met begeleiding uitgevoerd.
Let altijd op de weersvoorspellingen. Sommige tochten kunnen niet met mist gedaan worden!
Alle wandelingen die je bij de Bergtoppers loopt, zijn dit jaar voorgelopen door de Bergtoppers, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Vanaf de bergtoppers (1100 meter) naar Etang d’Ayes (1860 meter), retour via dezelfde route Col

wandelen vanaf 10 jaar

dag 1 Mul programma

Vandaag is de eerste wandeling van de groepsreis. We starten bij de Bergoppers en komen na ca. 10 minuten uit op de GR10. We gaan langzaam wat klimmen en bereiken na een klein uurtje de onbemande cabane de Tariole van de commune van Sentenac dÓust. In deze cabane mag iedere wandelaar overnachten indien er plaats is. Vervolgens lopen we nog even door totdat we op de col de la core zijn. De col wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France.

We vervolgen de GR10d langs een paadje waar veel myrtilles (bosbessen)in juli/augustus zijn. Daarna gaan we het bos in en komen dan langs frambozen struiken (augustus/september). Als we boven de boomgrens zijn wordt het iets steiler en na enige tijd zien we aan de rechterkant het Etang de Bethmale verschijnen, een meer waar je ook met de auto kunt komen. Al snel komen we uit bij de col de Auedole en hebben dan het meeste klimmen gehad. Vanaf hier is het nog een klein half uurtje naar het Etang dÁyes. Naar mijn idee 1 van de mooiste bergmeren van de Pyreneeen.

Hier is het heerlijk om te lunchen en bij warm weer ook lekker om te zwemmen.
Via dezelfde weg lopen we weer terug naar de Bergtoppers.

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start en einde Bergtoppers
Ca. 6 uur lopen, 700 meter hoogteverschil
Geschikt voor iedereen met conditie

Rondtour bij de Cirque de Cagateilolle

wandelen vanaf 10 jaar

dag 2 Mul programma

Dit is de tweede dag van de groepreis.
Na het ontbijt rijden we met het busje naar de Cirque de Cagateille wat we na ca. 40 minuten bereiken. Hier start onze wandeling. We lopen vandaag een GR Transfrontalier, dat is een route die door loopt naar Spanje.
Na een klein half uurtje zien we de ingang van het keteldal, een moment om wat foto’s te maken. Van diverse plaatsen komen watervallen te voorschijn. Mij doet het denken aan Canada, de rocky mountains.
We vervolgen de weg met een stukje trappenlopen. Een goede test voor datgene wat nog gaat komen….
Zodra we boven de boomgrens zijn klimmen we verder via een rotsplateau, dit is weer heel anders lopen dat datgene wat we tot nu toe gehad hebben.
We komen uit bij een stukje met kabels die we kunnen gebruiken.
De laatste afdaling is een indrukwekkende, maar gelukkig kunnen we weer kabels gebruiken en er is zelfs een klein laddertje.
We zijn nu uitgekomen bij het Etang de la Hilette, een mooi bergmeer met een hele bijzondere vorm.
Na de lunch lopen we dezelfde route terug. Er is een mogelijkheid om een rondwandeling te maken waarbij we nog een ander meer aandoen, etang dÁlet, maar dat is afhankelijk van de groep……
Waargenomen Flora door Hannie tijdens deze wandeling in 2008

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start en einde: Cagateille
Ca. 6 uur lopen, 1000 meter hoogteverschil
Geschikt voor iedereen met conditie
Niet lopen in de mist

Van de Riberot (900 meter) naar Estagnous (2245 meter)

de Bergtoppers

de Bergtoppers

Vandaag is de eerste dag van de 3-daagse wandeling. Na het ontbijt rijden we naar de parkeerplaats bij de Riberot waar de wandeling start. Het begin zal wel even wennen zijn omdat we nu met een wat zwaardere rugzak lopen als in de eerste dagen. We moeten immers spullen meenemen voor 3 dagen en 2 nachten.

We volgen vandaag weer een GR Transfrontalier en komen na een klein uurtje uit bij een bron. Hierna is het nog een half uur lopen naar de waterval, een plek waar ook veel dagjes mensen naar toe gaan. Ideaal om te gaan lunchen…

Na de lunch gaan we verder omhoog en doen we weer een stukje trappen lopen. Al heel snel is de brug bij de waterval nog maar een klein bruggetje. Na ruim een uur komen we uit bij een onbemande cabane, vanwaar je de berghut al kunt zien liggen. Hij ligt precies onder het zadel van de Mont Valier en recht boven het markeringsbordje.

Vanaf de cabane hebben we nog ca. 400 hoogte meters te gaan. Als eerste zie je aan de rechterkant het Etang Rond verschijnen. Na nog een tijdje klimmen zie je het Etang long en aan de linkerkant zie je refuge Estagnous opdoemen. Het is nu niet ver meer. Laurent en Stephan zijn de huttenwaarden van deze refuge. Je kunt een warme douche nemen, of een frisse duike in 1 van de kleine meertjes (Estagnous). Ook zou je kunnen kiezen om eerst een drankje te nemen.
Waargenomen Flora door Hannie tijdens deze wandeling in 2008

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start Riberot, einde Estagnous
Ca. 4 uur lopen, 1300 meter hoogteverschil
Geschikt voor mensen met een goede conditie of mensen die ingelopen zijn

Beklimming van de Mont Valier (2838 meter)

wandelen vanaf 10 jaar

Mul bij de Mont Valier

Als we vandaag op tijd boven zijn, dan kunnen we de Mont Valier nog beklimmen. Vanaf de refuge is het nog 600 meter klimmen, maar we kunnen dit doen zonder rugzak. Vanaf Estagnous klimmen we ca. anderhalf uur en komen uit op een soort zadel. Vanaf hier is het nog 3 kwartier naar de echte top.
Zodra we op de top zijn, hebben we het hoogste punt van de Haut Couserans bereikt, namelijk 2838 meter!

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start Estagnous, einde Estagnous
Ca. 4,5 uur lopen, 600 meter hoogteverschil
Geschikt voor iedereen

Van Estagnous (2245 meter) naar Montgarri (1565 meter)

etang long

gezinnen bij etang long

Na het ontbijt bij Estagnous gaan we op weg naar de Spaanse hut Montgarri.
Vandaag is waarschijnlijk de mooiste dag van de 3-daagse.
We gaan eerst dalen naar het Etang Rond om vervolgens weer te stijgen naar het Etang Long. Hierbij krijgen we soms hulp van ijzeren kabels. We komen al heel snel bij het laatste waterpunt, vlak voor het Etang Long.

Zodra we aan de overkant zijn van het tweede meer gaan we weer klimmen. Tot ver in augustus ligt hier nog sneeuw dus de kans is heel groot dat je een stuk in de sneeuw loopt.
Vanaf het tweede meer is het nog ca. 300 meter klimmen naar de Port de Barlonguera (2400 meter), hier zullen we een grote pauze nemen om wat te eten. Na de Port klimmen we nog 200 meter en komen dan bij de Spaanse grens, we hebben nu het meeste klimwerk gehad.

Vlak voordat we stevig gaan dalen nemen we nog een grote pauze. De afdaling gaat via het gras en is slecht gemarkeerd. Zodra we in het dal zijn komen we bij een plek waar regelmatig marmotten zich laten zien. Wie weet heb je geluk. Vanaf dit dal daalt het pad verder naar beneden met nog 1 klimmetje van 50 meter. Tegen het einde van de dag komen we uit bij de refuge Montgarri in Spanje, een perfecte plek om helemaal bij te komen.
Waargenomen Flora door Hannie tijdens deze wandeling in 2008

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start Estagnous, einde Montgarri
Ca. 7 uur lopen, 300 meter dalen, 700 meter klimmen en 1000 meter dalen
Geschikt voor mensen met een goede conditie
Alleen te lopen bij goed weer

Van Montgarri (1565 meter) naar Salau (850 meter)

Bergwandelen Pyreneeen

gezinnen bij port de salau

Vandaag alweer de laatste dag van de 3-daagse.
Na het uitgebreide Spaanse ontbijt gaan weer terug naar Frankrijk.

We lopen eerst een stukje langs de rivier de Noguera Pallaresa, vrijwel vlak dus heerlijk om weer in te komen. Na ca. 2 uur komen we uit bij Borda Perosa. Hier noemen we nog even een kleine pauze voordat we weer gaan stijgen.
Rond het middaguur komen we aan bij Port de Salau, een hele mooie plek waar vroeger gehandeld werd tussen de Spanjaarden en de Fransen. Je vindt hier ook nog restanten van een kabelbaan terug. Deze werd gebruikt om hout te vervoeren.

Na de pauze dalen we verder af naar Port de Salau en komen uiteindelijk uit op het terras van Myrtille.
Wellicht dat we hier onze stoffige kelen kunnen spoelen en wachten op transport.
Waargenomen Flora door Hannie tijdens deze wandeling in 2008

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start Montgarri, einde Salau
Ca. 8 uur lopen, 1100 meter hoogteverschil
Geschikt voor iedereen

Mul: De laatste avond bij de Bergtoppers

avondeten bergtoppers

eten bij de bergtoppers

avondeten bergtoppers

eten bij de bergtoppers

De vertrekdag vanuit de Bergtoppers

kampvuur

kampvuur bij de bergtoppers

kampvuur bergtoppers

kampvuur bij de bergtoppers

Afscheid Bergtoppers

Afscheid bij de Bergtoppers