Trektocht bij de Gavarnie

Algemeen
Alle tochten kunnen zonder begeleiding worden uitgevoerd tenzij anders is vermeld.
Let altijd op de weersvoorspellingen. Sommige tochten worden moeilijk/onmogelijk bij sneeuwval!

Van Luz (680 meter) naar cauteret (940 meter)

GR10 Luz Cauteret

GR10 trektocht van Luz naar Cauteret

Vanuit Luz ga je op weg naar de brug de Napoleon waar je de GR10 weer op pakt. Via het dorpje Sazos vervolg je de GR10.
Via wat kleine paadjes kom je verder uit in het dorpje Grust. Hier vervolg je de GR10 tot de Col de Riou waar je langs een skipiste uitkomt bij een oud stukje muur.
Vanaf de Col de Riou is het een paar uur afdalen naar Cauteret. Je overnacht hier in een leuke gite met een lekkere tuin en een vriendelijke gastheer/gastvrouw.

 

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start in Luz, einde in Cautret
Ca. 6 uur lopen, 1270 meter klimmen en 1040 meter dalen
Geschikt voor iedereen

Van Cauteret (940 meter) naar refuge de Baysellance(2651 meter)

trektocht gavarnie

GR10 van Cauteret naar Baysellance

Vandaag kom je op het hoogste punt van de GR10 en dat is 2734 meter. De col die je over gaat voordat je bij de refuge aankomt. In Cauteret loop je eerste een stukje naar beneden waar je de GR10 weer op pakt. Via wat oude thermische baden begint het pad weer te klimmen. Je komt uit bij de Cascade du Lutour vlak bij de weg. Hierna loop je langs een mooie beek richting de Pont d’Espagne. Waarschijnlijk verwacht je zoiets als de Pont de Napoleon, maar dat is niet zo…. Na de brug kom je al snel bij een heel mooi meer uit. Vanaf hier is het nog een anderhalf uur tot de refuge de Gaube. Het pad ernaar toe is erg mooi en lijkt veel op Spaanse paden. Veel naaldbomen, stenige paden en een mooie beek. De refuge is verscholen achter een rotspartij dus die zie je pas op het laatst. Achter de rotsen iets hoger dan een uitgesleten gletsjer meer. Een mooie plek voor een pauze en een kopje koffie oid. Vanaf deze refuge (2151) wordt het pad nog rotsiger. Het is nu nog 600 meter klimmen op een pad wat goed aangegeven is. Toch blijft het opletten. Na ca. 2 uur lopen kom je uit bij Hourquette d’ossoue (2734 meter) het hoogste punt van de GR10! Tevens ben je aan de voet van de Petit Vignemale die door iedere GR10 wandelaar te doen is. Na ca. 100 meter dalen kom je uit bij refuge de Baysellance.

Opmerkingen

Meenemen lunch of eten bij de refuge du gaube
Start Cauteret, einde bij refuge de Baysellance
Ca. 7 uur lopen, 1800 meter klimmen, 100 meter dalen
Geschikt voor mensen met een beetje conditie

Van Baysellance (2651 meter) naar Gavarnie (1365 meter)

GR10 Baysellance Gavarnie

GR10 van Baysellance naar Gavarnie

Na het ontbijt kun je op je gemak naar de Gavarnie lopen, maar je kunt natuurlijk ook eerst even de Petit Vignemale doen. Je loopt dan terug naar de Hourquette en neemt het linker pad en begint met een pittige klim. Deze eidingt op 3032 meter. Bij mooi weer heb je een mooi zicht op de Vignemale, wat de hoogste piek is in de Franse Pyreneeen en op de Breche de Roland. Een uitgehakt stuk rots door Roland de Grote met zijn zwaard Durandel. Dit ommetje duurt je anderhalf tot 2 uur en brengt je weer terug bij de refuge. Vanaf hier daal je verder af totdat je bij het meer komt. Beide kanten lijken veel op elkaar… Vanaf het meer loop je verder via wat klimmen en dalen totdat je bij de refuge uitkomt vlak voor Gavarnie. Nu is het niet ver meer om je te laten verwennen door een lekker biertje.

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start refuge de Baysellance en einde bij de Gavarnie
Ca. 6-8 uur lopen, 1300 meter dalen – 350 meter klimmen en 1650 meter dalen
Geschikt voor mensen met een beetje conditie

GR10 Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

Van Gavarnie (1365 meter) naar Gavarnie (1365 meter)

Vandaag kun je zelf bepalen wat je wilt. Je kunt het dorpje ingaan en de tourist uithangen en de 423 meter hoge waterval in de Cirque bekijken. Je kunt ook naar de Breche de Roland toe gaan. Hiertoe zijn verschillende mogelijkheden…..

Opmerkingen

Meenemen lunch of lekker lunchen in Gavarnie
Start Gavarnie einde in Gavarnie

Van Gavarnie (1365 meter) naar Luz (680 meter)

 

GR10 Gavarnie Luz

GR10 van Gavarnie naar Luz

Dit is een vrij makkelijke dag waar je veel kilometers maakt. Je pakt de GR10 weer op in de buurt van de refuge. Je komt na anderhalf uur lopen uit bij de gite de Saugue. Als je geluk hebt is deze open en kun je er een kopje koffie drinken. Het pad is verder goed aangegeven en via wat lussen, huisjes e.d. kom je uiteindelijk uit bij de electriciteit centrale van Prugnanes. Vanaf hier maak je nog een klimmetje naar het croix de sia om vervolgens weer af te dalen en uit te komen bij de beroemde Pont de Napoleon.

Opmerkingen

Meenemen lunch
Start Gavarnie einde in Luz
Ca. 8 uur lopen, 500 meter klimmen, 1100 meter dalen.